wtorek, 2 lutego 2010

Ciasteczka owsiane z czekoladą

To są ciasteczka z cyklu "klękajcie narody". Pyszne, uzależniające i w dodatku z kardamonem!
Genialne do porannej kawy, bardzo smakują również dzieciakom (i co w tym wypadku ważne - mocno się nie kruszą ). Kolejną, bardzo istotną ich zaletą jest prostota i szybkość wykonania :-)

Ciasteczka owsiane z rodzynkami
Przepis znaleziony na forum cincin.
 2 jajka
1 lyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka rodzynków
1 2/3 szklanki mąki
1 łyzeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
3/4 lyżeczki mielonego kardamonu
1/2 lyżeczki cynamonu
1/4 lyżeczki mielonego ziela angielskiego
250g masła
1 1/2 szklanki brązowego cukru
2 szklanki płatkow owsianych
Jajka dobrze rozbełtac z wanilią, dodac rodzynki i zostawic na okolo 1 godzinę. Rozgrzac piekarnik do temperatury 180 st.C. Dwie płaskie blachy wyłożyc papierem pergaminowym, lub posmarowac masłem. Przesiac mąke, sól i przyprawy. Masło dobrze ubic mikserem aż będzie puszyste, dodac cukier i ubić na gładką masę. Dodać rodzynki z jajkami i dobrze wymieszać. Dodac mąke z przyprawami i płatki owsiane i dobrze połączyć. Łyżką stołową układać kopczyki na przygotowanych blachach, lekko je spłaszczyć. Piec aż będą lekko zrumienione, okolo 10-12 minut. Zostawić na blachach do wystygnięcia.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Karolko, wygladaja bardzo sympatycznie. od iks czasu mam ochote na ciasteczka owsiane wlasnie. moze skusze sie na Twoje?

    OdpowiedzUsuń
  2. nie takie one znowu moje ale polecam z całego serca!są naprawdę pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak się pospieszysz, to się może załapiesz jeszcze!

    OdpowiedzUsuń