niedziela, 14 lutego 2010

chleb codzienny - WP #62

W tym tygodniu po raz pierwszy świadomie i z pełną premedytacją dołączyłam do Weekendowej Piekarni.
Co za tym idzie - upiekłam obydwa planowane na ten weekend wypieki - Chleb codzienny oraz aksamitny chleb z koperkiem, zaproponowane przez Lu.

Chleb codzienny, jak sama nazwa wskazuje jest codzienny :-) To bardzo smaczny chleb pszenny na zakwasie, który smakuje świetnie do różnego rodzaju kanapek. U nas konsumowany był w towarzystwie swojskiej kiełbasy z chrzanem (pycha!). Myślę, że świetnie pasuje też np. do śledzika, lub smażonej rybki.


Chleb codzienny Lu

Zaczyn:
100 g zakwasu żytniego razowego
100 g mąki pszennej (typ 650)
150 g letniej wody
Wymieszać w misce i odstawić na noc (albo na 8-12 godz.)

Ciasto właściwe:
zaczyn
300 g wody
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soli
kulka świeżych drożdży wielkości dużego laskowego orzecha
600-650 g mąki pszennej (typ 650)
Do miski wlać wodę, rozpuścić w niej miód, drożdże, dodać zaczyn, sól i wymieszać na jednolitą masę.
Wsypać mąkę, wyrobić gładkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na ok 2,5 godziny ( z tym czasem może być różnie, w każdym razie ciasto powinno podwoić objętość). Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę albo blat. Podzielić na pół, uformować dwa podłużne bochenki(tak robię ja, ale można też jeden olbrzymi okrągły). Włożyć do koszyków i pozwolić wyrosnąć (ok 1 1/2 godz.). Ostrożnie przełożyć z koszy na blachę. Można naciąć (chociaż mi to jakoś nie chce ładnie wyjść). Piec najpierw przez 10 min w naparowanym piekarniku, nagrzanym do 250 st. Później zmniejszyć temperaturę do 220 st i piec kolejne 10 min. Na końcu zmniejszyć temp do 200 st i dopiekać, aż będzie pięknie rumiany, no i oczywiście postukany od dołu, wyda piękny, głuchy odgłos.
Smacznego!



2 komentarze:

  1. wow, jak pięknie się prezentuje u ciebie ten chleb, kromki są prześliczne, dziury rewelacyjne i ta skorka pewnie chrupie niemiłosiernie

    OdpowiedzUsuń
  2. Super dziurzasty, widać że wyrósł rewelacyjnie.
    A to przybranie, ech...

    OdpowiedzUsuń