niedziela, 21 lutego 2010

Aromatyczne ciasto jabłkowe

Dostałam ostatnio przesyłkę z młyna. Zamówiłam dużo różnego rodzaju mąk razowych i ciemny cukier. I nie zawaham się ich wykorzystać.
Będę teraz piekła sporo razowych chlebów, ciast i ciasteczek.
Odsłona pierwsza - to ciasto mokre, wilgotne i z dużą ilością błonnika - jak sam je określa autor, Gordon Ramsay w książce "Zdrowa kuchnia".
Od siebie mogę dodać, że jest niezwykle słodkie i aromatyczne. Bardzo smaczne i zdrowe :-)

Aromatyczne ciasto jabłkowe

1kg jabłek do pieczenia
50g cukru pudru
30g masła i dodatkowo do natłuszczenia tortownicy
2 dojrzałe dorodne jabłka do dekoracji
sok z 1 cytryny
225g mąki razowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
0,25 łyżeczki soli
175g brązowego cukru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
0,5 łyzeczki mielonych goździków
1 duże jajko, rozbełtane
50ml jasnej oliwy z oliwek
na glazurę
2 łyżki dżemu morelowego+2 łyżki wody (dałam marmoladę pomarańczową)



Obrane, drobno pokrojone jabłka wrzucić razem z cukrem i masłem na patelnię, podgrzewać na dużym ogniu aż powstanie papka i odparuje częśc wody. Wystudzić.
Pozostałe jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w bardzo cienkie plasterki. Skrop sokiem z cytryny i odrobiną wody. Rozgrzej piekarnik do 180C.
Wymieszaj mąkę proszek, sodę, sól, cukier i przyprawy. Zrób w środku dołek i wlej jajko, oliwę i masę jabłeczną. Krótko wymieszaj, by składniki się połączyły.
Przełóż ciasto do tortownicy 20- 30 cm,piecz 30 minut, wyciągnij, szybko poukładaj na środku plasterki jabłek (tak, by na siebie nachodziły) zostawiając margines 1cm do brzegu. Włóż ciasto z powrotem do piekarnika na ok 30-35minut, sprawdź patyczkiem, czy gotowe.
Wyłącz piekarnik i pozostaw tam ciasto, by powoli ostygło, posmaruj rozcieńczonym dżemem morelowym by nadać mu połysku, podawaj na ciepło. (dopiekłam ciasto jeszcze 10 minut po posmarowaniu marmoladą).
Smacznego!



9 komentarzy:

  1. raz tylko piekłam ciasto z razową mąką
    i był t właśnie jabłecznik
    wyszedł mi zakalec, ale najpyszniejszy na świecie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. swietny przepis i fajnie wyglada :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto niezwyklej urody , a przepis z tych takich zdrowszych , zapiszę
    sobie

    OdpowiedzUsuń
  4. Wooow, cudo! Przepis ląduje "do wypróbowania". I to w najbliższej przyszłości!!

    OdpowiedzUsuń
  5. No to sie porobilo. Kto by pomyslal... Pozdrawiam z wyspy.
    Mloda
    wpadnij do mnie
    www.nawygnaniu.fotolog.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł na ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  7. O piecz piecz to może ja się bardziej do razowej mąki przekonam :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaka cudna ta tarta !!! Musi być przepyszna :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie włóżyłam do piekarnika^^ zobaczymy co z tego będzie

    OdpowiedzUsuń