Smaczne bułeczki. Proste do zrobienia, dobre z domową konfiturą z poziomki.
Śniadanie, które pysznie nastraja na cały dzień... :-)
Bułeczki orkiszowe
porcja na ok. 15 bułeczek
(inspirowane przepisem Liski)
20 g drożdży świeżych (lub 7g suszonych)*
200 ml zsiadłego mleka, jogurtu lub maślanki
100 ml wody
2 łyżki cukru
60 g miękkiego masła
1 jajko
2 łyżeczki soli
600g mąki orkiszowej 700 (w oryginale - mąka pszenna)
Drożdże rozrabiamy z łyżką cukru oraz 100 ml letniej maślanki. Zostawiamy na 10 minut w cieple, żeby rozczyn "ruszył". Po tym czasie wszystkie składniki mieszamy - ręcznie lub mikserem. Wyrabiamy gładkie ciasto, z którego formujemy kulę. Przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1-2 h.
Formujemy bułeczki. Spryskujemy je oliwą, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Nacinamy bułeczki ostrym nożem lub nożyczkami. Posypujemy lekko mąką.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C.
Pieczemy ok. 15 minut lub do czasu zarumienienia.
Smacznego!
* bułki są zdecydowanie smaczniejsze na zwykłych drożdżach
Śniadanie, które pysznie nastraja na cały dzień... :-)
Bułeczki orkiszowe
porcja na ok. 15 bułeczek
(inspirowane przepisem Liski)
20 g drożdży świeżych (lub 7g suszonych)*
200 ml zsiadłego mleka, jogurtu lub maślanki
100 ml wody
2 łyżki cukru
60 g miękkiego masła
1 jajko
2 łyżeczki soli
600g mąki orkiszowej 700 (w oryginale - mąka pszenna)
Drożdże rozrabiamy z łyżką cukru oraz 100 ml letniej maślanki. Zostawiamy na 10 minut w cieple, żeby rozczyn "ruszył". Po tym czasie wszystkie składniki mieszamy - ręcznie lub mikserem. Wyrabiamy gładkie ciasto, z którego formujemy kulę. Przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1-2 h.
Formujemy bułeczki. Spryskujemy je oliwą, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Nacinamy bułeczki ostrym nożem lub nożyczkami. Posypujemy lekko mąką.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C.
Pieczemy ok. 15 minut lub do czasu zarumienienia.
Smacznego!
* bułki są zdecydowanie smaczniejsze na zwykłych drożdżach
Cudwone ..takich pięknych jeszcze nei udało mi się zrobic
OdpowiedzUsuńbardziej od bułeczek zaciekawiła mnie konfitura z poziomek :-)
OdpowiedzUsuńjadłam taką zaledwie kilka razy.. domową, na Litwie
i to jeden z najcudowniejszych smaków
ależ ładne te Twoje bułeczki..i takie spore się wydają
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze konfitury poziomkowej, ale z pewnością cudownie smakuje :) Piękne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńanytsujx: Piekne bułeczki na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńPiekne bułeczki na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńMniam do schrupania :DDDD
OdpowiedzUsuńBułeczki są przepyszne tylko zamieniam produkty zamiast cukru dodaje 2 łyżeczki miosu i zamiast masła 2 łyżki oliwy z oliwek.
OdpowiedzUsuńMam ochote na takie buleczki, mysle ze bedzie sie je pieklo w niedziele!!! dziekuje za przepis!
OdpowiedzUsuńZrobilam je wczoraj, wszystko sie udalo i super smakowalo! Dziekuje za przepis!!!
OdpowiedzUsuń