wtorek, 16 lutego 2010

Co na obiad?

Zupa to baza. Musi w moim domu być zawsze.
Dzisiaj jarzynowa na wywarze z indyczej golonki.

Zupa jarzynowa
1 golonka indycza
2 spore marchewki
1 pietruszka
kawałek pora,
kawałek selera
1 cebula
2 gałązki selera naciowego,
3 liście kapusty pekińskiej
2 spore różyczki brokuła
2 garści groszku mrożonego
masło
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
suszony czosnek niedźwiedzi, pieprz, sól

Nogę indyczą zalać 2 l wody, doprowadzić do wrzenia na wolnym ogniu, dodać pokrojone w kostkę warzywa (marchew, seler, pietruszkę), związanego pora i zrumienioną na gazie całą cebulę.
Ugotować wywar. Po ok 1 godzinie dodać pokrojone w kostkę, podsmażone na maśle z czosnkami pozostałe warzywa. Gotować jeszcze ok. 30 minut. Doprawić do smaku.
Smacznego!


Zupę podałam z pokruszonym owczym serem, w towarzystwie grzanki :-)

2 komentarze:

  1. lubię zupy
    lubię od niedawna, kiedyś mogły dla mnie nie istniec
    jarzynowa to jedna z tych ulubionych

    OdpowiedzUsuń
  2. O jak jarzynowa to znaczy że moja ulubiona.
    Biorę.
    Pełną miseczkę :)

    OdpowiedzUsuń