wtorek, 23 lutego 2010

ciasteczka czekoladowe na wiosenne przesilenie :-)

Zobaczyłam u Margot i od razu musiałam je zrobić. Zwłaszcza, że dziwnym zbiegiem okoliczności podsiadałam dwie tabliczki pysznej, ciemnej czekolady Lindt'a ;-)
Są pyszne, kruche i naprrrawdę czekoladowe.

Czekoladowe kółka
Przepis z książki ,,Nakarmić duszę"

20 dag polewy z mlecznej czekolady (wzięłam dwie gorzkie czekolady 70 % i 86 % kakao)
30 dag mąki (dałam mąkę pszenną żytnią 1850)
20 dag masła
10 dag cukru pudru
Szczypta soli
1łyżeczka zmielonego cynamonu
¼ łyżeczki mielonego kardamonu
5 dag zmielonych migdałów (dałam wiórki kokosowe)
Połowę polewy roztopić i przestudzić. Mąkę zagnieść z masłem cukrem, solą, kardamonem, cynamonem, migdałami , dodać czekoladę roztopioną i zagnieść ciasto. Utworzyć wałek (ja zrobiłam dwa krótsze) zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodowce 30 minut.Ciasto pokroić w plasterki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia  i piec w 190C 10-15 minut. Wystudzić , polać do polowy roztopioną polewą (czekoladą) i jak zastygnie przełożyć do puszki lub jeść.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Pięknie się Tobie udały te ciasteczka
    Karola, bardzo się ciesze ,że ciasteczka tak smakują , mam nadzieje ,że książka się i Tobie spodoba tak jak mi pozdrawiam
    Margot

    OdpowiedzUsuń