środa, 3 lutego 2010

Placuszki cukiniowe z cheddarem

Mam już dość! Znowu sypie, znowu wózek grzęźnie w zaspach a spacer z maluchami jawi się jako koszmarny sen. I do tego zajmuje połowę dnia!
Potrzebny więc pomysł na szybki, nieskomplikowany obiad - czyli placuszki z cukinii z serem cheddar. Smaczne, lubiane również przez dzieciaki. Dobre w towarzystwie kubka maślanki.
Nie jest to najbardziej "cukiniowa" pora roku, ale takie słoneczne placuszki może choć trochę pomogą nam przegnać tą niekończącą się zimę....
 
Placki z cukinii z serem cheddar
(porcja na ok 15 placuszków)
ok 500 g cukinii
100 g sera cheddar (lub innego żółtego)
2 jaja
5 łyżek mąki
1/2 pęczka natki pietruszki
3 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sól, pieprz
olej do zmażenia
 
Cukinię i ser zetrzeć na grubej tarce. Cukinię posolić i zostawić ok 15 minut, żeby puściła sok. Odcisnąć.
Wymieszać jajka ze startym serem, wyciśniętym czosnkiem, mąką, proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem, cukinią i posiekaną natką pietruszki.
Rozgrzać olej na patelni. Łyżką formować placuszki. Smażyć do zrumienienia ok. 2-3 minut z każdej strony.
Smacznego!
 

5 komentarzy:

  1. Cukinia!
    Placuszki!
    O nieeee, ale kusisz.
    A do lata tak daaaleko:(
    Pozdrawiam, Olcik.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniamć :))))


    p/s Widzę, że kochamy tą samą muzykę.

    Pozdrawiam !!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ivon- ja ostatnio słucham Gazpacho Tick tock, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję za przepis, najlepszy z tych które próbowałam a bylo ich kilka...zasłużył na wpis do zeszytu:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń