poniedziałek, 8 lutego 2010

Na parze ze smakiem...

Na parze można ugotować naprawdę fajny obiad.
Odkurzyłam więc mój parowar i przyrządziłam pulpeciki z tymiankiem w sosie pietruszkowym.
Podałam je dziś z kaszą jaglaną i puree z bobu.
Rodzinie smakowało.

Pulpeciki z tymiankiem w sosie pietruszkowym
porcja dla 4- 5 osób

Przepis na pulpeciki:
500g mięsa mielonego (najlepiej pół na pół wieprzowo - wołowego)
2 średnie szalotki (albo 1 zwykła cebula)
garść świeżego tymianku
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki kaszy mannej
2 łyżki sosu worchester
świeżo mielony pieprz, sól
Posiekać szalotkę i wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą, po 2 minutach dodać  poszatkowany tymianek i czosnek. Przesmażyć jeszcze  2 minuty. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Wymieszać mięso z jajkiem, cebulą i przyprawami, dosmaczyć, odstawić do lodówki na 30 min.
Wyjąć, uformować pulpety, włożyć do parowaru.
Gotować w parowarze ok 20 minut.

Przepis na sos:
1 szklanka dobrego bulionu (ja użyłam domowego rosołu z indyka)
1 średnia szalotka,
2 ząbki czosnku
2 garści natki pietruszki
sól, pieprz, cok z cytryny, 1 łyżka mąki
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki śmietany (najlepiej 36%)

Posiekać cebulę, lekko podsmażyć na oliwie, po 2 minutach dodać posiekany czosnek, i pieprz. Smażyć minutę, po tym czasie wszystko posypać mąką jak na szasmażkę. wymieszać na jednoloitą masę. Jednym ruchem wlać (najlepiej chłodny) bulion, wymieszać sos, i doprowadzić do odpowiedniego zgęstnienia (musi być lekko zawiesisty), na końcu dodać zimną śmietanę, wymieszać dokładnie, doprawić cytryną, solą, pieprzem i ostatnie 2 minuty wrzucić natkę pietruszki.
Mięso wyłozyć na talerz i polać sosem.
Smacznego





2 komentarze:

  1. Wspaniała propozycja na obiad :) I pięknie sfotografowana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno wyszły pyszne, a do tego zdrowe!

    OdpowiedzUsuń