sobota, 6 lutego 2010

A może chińszczyzna?

Co zrobić jak w lodówce zalega nam nadmar warzyw? CHIŃSZCZYZNĘ! Troszkę trzeba się nasiekać, ale jest to naprawdę fajny sposób na sobotni obiad ;-)

Kurczak w pięciu smakach:
(porcja dla 4 osób)

1 pierś kurczaka - ok 500g
marynata:
100ml oliwy
100ml sosu sojowego
1 łyżka miodu (z górką)
3 ząbki siekanego czosnku
1 łyżka siekanego imbiru (bardzo polecam świeży do tego dania)
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków (kolendra, goździki, curry, gałka muszkatołowa, cynamon, ziele angielskie - to moja mieszanka)
odrobina soli
surowe warzywa, ok 500 - 700g
dodatkowo ok. 100 ml sosu sojowego,
sól, chilli do smaku
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki marynaty wymieszać. Pokroić mięso na cienkie paski, zalać marynatą i odstawić na min 1 godzinę do lodówki.
Pokroić w paski warzywa, jakie mamy (nie muszą to być wcale pędy bambusa, grzyby mun itp.) - u mnie były to: 2 nieduże marchewki, pietruszka, por, 1/2 cukinii, papryka czerwona, odrobina grzybów mun, dymka, seler naciowy (4 gałązki), odrobina cykorii (tzw przegląd tygodnia).
Mięso wyjąć z lodówki, odsączyć na sicie, wrzucić na gorącą patelnię i przesmażyć bardzo szybko na dużym ogniu (do zrumienienia).
Na drugiej patelni podsmażyć warzywa  (ok. 5-10 minut). Wrzucać zaczynając od najtwardszych.
Dodać podsmażone mięso i pozostały sos. Podlać sosem sojowym, jeżeli konieczne dosmaczyć chilli i solą.
Oprószyć mąką siemniaczaną i poddusić na dużym ogniu, często mieszając max 10-15 minut.
Podawać z gotowanym ryżem lub makaronem ryżowym.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. To coś dla mnie, lubię bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię podobną wersję kurczaka i jest pycha :) Fajnie, że mi o niej przypomniałaś :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń