wtorek, 2 lutego 2010

Chleb ukraiński

Pyszny chleb na zakwasie. Pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje :-)

Chleb ukraiński
Wg przepisu Tatter

Zaczyn zakwasowy:
190g zakwasu żytniego razowego
220g maki żytniej 720
160g wody
Składniki wymieszać dokładnie i zostawić w cieple ok 4 godzin, żeby podwoiły swoją objętość.
Ciasto właściwe:
570g zaczynu
300g wody
400g białej pszennej mąki chlebowej 850
95g mąki pszennej razowej 1850
0.5 - 4g drożdży (opcjonalnie)
12g soli

Zagnieść luźne i lepkie ciasto. Włożyć ciasto do naoliwionej miski i zostawić do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny w 25C. Podzielić ciasto na dwie części, a nastepnie każdy kawałek rozłozyć na naoliwionym blacie w cienki prostokąt i naoliwionymi (lub mokrymi) rękoma zwinąć w rulon. Wlozyć do przygotowanych blaszek i zostawić do wyrosnięcia na 60 - 90 minut. W tym czasie rozgrzać piec do 260C (max moc pieca). Wyrośniete bochenki spryskać wodą (ja posmarowałam najpierw roztrzepanym jajkiem, posypałam ziarnami, po czym dopiero spryskałam wodą) i wsunąć do pieca. Piec 20 min w 260C, 20 minut w 240 i ok 20 minut w 220C. Wyjąć gorący chleb z foremek na kratkę.

Smacznego!


Chleb bierze udział w 60 edycji Weekendowej Piekarni :-)

4 komentarze:

  1. Karola , piszesz sama prawdę o tym chlebie:)
    A twój pięknie wygląda

    p.s dopisałam do podsumowania

    OdpowiedzUsuń
  2. :)
    Piękny chlebuś!
    No piękny :)
    Dziękuję, że upiekłaś i bardzooo się cieszę, że tak go zachwalasz;)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki dziewczyny! Pieczenie z Wami to czysta przyjemność :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej,
    Piekne chleby, czy mialabys ochote poprowadzic jakies wydanie WP? Pozdrawiam
    Gospodarna narzeczona
    szcegoly na blogu Gospodarne szczescie

    OdpowiedzUsuń