niedziela, 14 lutego 2010

Awokado.


Zrobienie tej pasty to sprawa zdecydowanie nieskomplikowana.
Trzeba tylko mieć składniki, czyli przede wszystkim naprawdę dobrej jakości awokado. 
Kromka domowego chleba z taką pastą to bardzo energetyczne i niecodzienne śniadanie.

Bałkańskie guacamole
1 duże dojrzałe awokado
1 -2 ząbki czosnku,
garść posiekanej dymki
100 g sera szopskiego (może być też owczy)
1-2 łyżki jogurtu bałkańskiego
sól, pieprz
1 łyżka soku z cytryny

Awokado pognieść widelcem, skropić sokiem z cytryny. Następnie wymieszać z posiekanym czosnkiem i jogurtem (można jogurt zastąpić oliwą z oliwek), dodać pokryszony ser, sól, pieprz do smaku.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. bardzo łądne zdjecie :) Ja robię podobną pastę, ale z gorgonzolą albo w ogóle bez sera. Pyszna sprawa.

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja już tyle razy próbowałam się przekonać do awokado..Niestety, kolejne podejścia spalone.
    Robiłam kiedyś pastę, jednak dość szybko szczarniała.
    A Twoja wygląda tak żywo..

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! Ja z awokado poznalam sie mniej wiecej rok temu i teraz oboje kochamy sie na zaboj :)
    Uwielbiam skropione cytryna i z lekkim majonezem...
    Taka paste tez sobie zrobie :)

    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. awokado skrapla się sokiem z cytryny właśnie po to, żeby nie zczerniało. moim zdaniem jednak na supermarketowe awokado ta metoda nie działa ;-)
    musi być poprostu dobry, dojrzały owoc.
    a z gorgonzolą też muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń