środa, 27 stycznia 2010

Omlet z wędzonym łososiem


Oj, przypadły mi do gustu te omlety!
Jest to takie danie, które również sprawdza się w 100 procentach w roli szybkiego obiadu.
I w takiej roli wystąpiło dzisiaj :-)

Omlet z szalotkami, mozarellą i wędzonym łososiem
Porcja dla 1-2 osób

3 jaja
2 małe szalotki
garść koperku
1/3 kulki mozarelli
3 plastry wędzonego łososia
garść kiełek słonecznika
łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
Jajka rozbić z solą, pieprzem, posiekaną szalotką i koperkiem.
Na patelni rozgrzać oliwę, wylać równomiernie jajka i smażyć na niedużym ogniu ok 2 minut. Następnie dodać mozarellę i smażyć do czasu, aż powierzchnia omleta będzie lekko ścięta (w razie otrzeby przykryć pokrywą, żeby ser się roztopił). Wyłożyć na wierzch łososia, złożyć omleta na pół, zsunąć na talerz i posypać garścią kiełków słonecznika.
Podawać gorące.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam omlety, ale żeby dodać rybkę to jeszcze nie myślałem o tym

    OdpowiedzUsuń