środa, 13 stycznia 2010

Bułeczki hamburgerowe
























Idealne do hamburgerów i nie tylko.
Dzieci chętnie się nimi zajadają "na sucho" :-)

Bułeczki hamburgerowe (przepis cytuję za blogiem Moje wypieki):
Składniki na 8 dużych bułeczek:

3/4 szklanki ciepłej wody
1/3 szklanki mleka w proszku (dałam Bebiko 2)
2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
1,5 łyżki cukru
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży instant (dałam 20 g drożdży w kostce)
1 jajko
2,5 szklanki mąki (u mnie było to ok 3 szklanek mąki orkiszowej 700)

Ponadto:
1 żółtko
1 łyżka mleka
sezam do posypania

Wodę, mleko, masło i cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut. Dodać jajko, połowę mąki i sól, zagnieść ciasto. Powoli dodawać resztę mąki. Zagnieść gładkie ciasto - powinno być elastyczne i nie może się lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie uformować 8 bułeczek, które po uformowaniu w kulkę należy mocno spłaszczyć dłonią. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem.
Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut.
Smacznego :)




1 komentarz:

  1. Sliczne buleczki :) Takich jeszcze nie robilam :))

    OdpowiedzUsuń