wtorek, 12 stycznia 2010
krótki traktat o omlecie
Znalazłam na blogu Kwestia Smaku kilka ciekawych informacji o omletach . Niniejszym je zamieszczam, ponieważ przez kilka najbliższych miesięcy zamierzam się z nimi zaprzyjaźnić...
"Omlety to pulchne placki, sporządzone z ubitych jaj, a smażone na gorącym tłuszczu i dużym ogniu. Jest to potrawa lekkostrawna i dobrze tolerowana nawet przez bardzo wrażliwe żołądki. Omlety były już znane w starożytnym Rzymie, ale dopiero Francuzi udoskonalili i urozmaicili ich smak. Do polskiej kuchni trafiły za sprawą Marysieńki Sobieskiej, która rozpowszechniła je w czasie swoich licznych podróży po kraju.
Odmiany omletów:
•Francuskie - przyrządza się z masy jajecznej, a gorące dodatki np. szparagi, ziemniaki, wkłada się do środka usmażonego już i złożonego omletu.
•Hiszpańskie - do surowej masy jajecznej dodaje się różne składniki i smaży razem, a gotowy omlet podaje na talerzu w formie placka.
•Angielskie - żółtka i białka ubija się osobno i po częściowym usmażeniu na patelni, gdy wierzch omletu nie jest jeszcze ścięty, wstawia się całą patelnię do nagrzanego grilla lub piekarnika na 30 - 60 sekund.
Najdelikatniejszą odmianą omletu są suflety - do utartych żółtek dodaje się ubitą na sztywno pianę z białek i i zapieka w piekarniku.
:-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ja tez chetnie bym sie zaprzyjaznila z omletami :) Nie uwierzysz ale jeszcze nigdy omletu nie robilam :)
OdpowiedzUsuń