poniedziałek, 25 stycznia 2010

Zima. Kardamon, pistacje i czekolada.


Im większy mróz, tym bardziej pachnie w mojej kuchni kardamonem. Sprawia on, że robi się jakoś cieplej na duszy i pojawia się iskierka nadziei na powrót lata.
Dziś zapraszam Was na kardamonowe ciasteczka :-)

Ciasteczka z kardamonem, pistacjami i gorzką czekoladą
(porcja na 2 blachy)
15 dag mąki pszennej 450
15 dag mąki pszennej razowej 2000
15 dag masła
15 dag płatków owsianych
2 jajka
20 dag cukru brązowego
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag gorzkiej czekolady
10 dag pistacji
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki kardamonu
1 opakowanie cukru z wanilią

Miękkie masło zmiksować. Dodać cukier, aż będzie puszysta masa. Miksować dalej, dodając po jednym jajku. Następnie wymieszać z mąkami i płatkami, dodać sodę, proszek do pieczenia, kakao, kardamon, i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto. Pod koniec zagniatania dodać posiekane orzechy i czekoladę.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować okrągłe, płaskie ciasteczka (każde ok 50 g).
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 C i piec ok. 15-17 minut. Wyjąć i przestudzić na kratce. Do gorącej kawy w mroźny dzień jak znalazł.
Smacznego!




1 komentarz:

  1. Mojemu Filipowi nie można było tego cistka zabrać...jak skończył jedno natychmiast ustawił się po następne:)

    OdpowiedzUsuń