środa, 9 czerwca 2010

upał w mieście. tortilla.

Tydzień nad Rospudą. Moja ukochana Suwalszczyzna. 
Rzeka, konie, las i soczysta zieleń wokół. Bajka.
Po takim urlopie powrót do metropolii jest dla mnie zawsze szczególnie bolesny.
Zawitałam do domu, ogarnęłam się nieco, nastawiłam małosolne, zrobiłam kompot z rabarbaru. 
Upał w mieście sprawia, ze ochota na gotowanie pojawia się dopiero wraz z zachodem słońca.
W ciągu dnia szukam inspiracji na dania proste i prędkie w wykonaniu.
Mamy sezon na pyszne młode ziemniaczki. Z takich najlepiej smakuje tortilla.
Podana z sałatą lub ogórkiem małosolnym i kwaśnym mlekiem to idealny letni obiad.

Tortilla española
porcja dla 4-5 osób (patelnia o średnicy 25 cm)
1 kg ziemniaków
6 jaj
2 średnie cebule
sól
pieprz ziołowy
olej do smażenia

Ziemniaki obieram i kroję na plasterki, płuczę pod zimną wodą i dokładnie osączam na ręczniku papierowym. Cebulę kroję w grubą kostkę. na spore kawałki. Smażę ziemniaki partiami na głębokim, gorącym tłuszczu aż do zrumienienia. Usmażone ziemniaki przekłam na sitko, aby obciekł nadmiar tłuszczu. W połowie ostatniego smażenia ostatniego smażenia ję cebulę i zostawiam wszystko do ostygnięcia.
W salaterce ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno, następnie wkręcam w nie po jednym żółtku. Przestudzone ziemniaki wraz z cebulą mieszamz jajkami, doparwiam do smaku solą i pieprzem i odstawiam całość na około 20 minut.
Na patelni rozgrzewam oliwę, wylewam masę i zmneijszam ogień. Piekę, aż masa się zetnie. W międzyczasie potrząsam lekko patelnią, żeby masa się nie przykleiła do dna. Przy pomocy talerza, przewracam tortillę na drugą stronę i piekę jeszcze przez około 5 minut. Zdejmuję z ognia i odstawiam do na 10 minut do ostygnięcia.
Tortillę można również z powodzeniem jeść na zimno, pokrojoną w małe kawałki.
Smacznego!


9 komentarzy:

  1. Nigdy nie bylam nad Rospuda i na Suwalszczyznie a tam tak pieknie ! I takie fantastyczne tortille tez tam robia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne zdjęcia. a tortilla palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki obiad to bym zjadla z usmiechem )

    OdpowiedzUsuń
  4. miss_coco - nie wiesz, co tracisz, musisz to koniecznie nadrobić! dla mnie ot najpiękniejsze miejsce na ziemi.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nastawiłam małosolne no teraz to mnie zdenerwowałaś :)
    Małosolnymi człowiekowi po oczach :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Co za zdjęcia! Jak ja dawno nie byłam na Suwalszczyźnie, ale na szczęście jeszcze trochę weekendów przed zimą jest.

    OdpowiedzUsuń
  7. Paula, emma - dziękuję
    Polka - no powiedz, jak tu nie nastawić?
    lo - dzięki za komplement. ja na Suwalszczyźnie jestem bardzo częstym gościem a polecam zaplanowanie wizyty na wrzesień - wtedy najpiękniej!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ślcizna mozaika :) Bardzo podoba mi się krowa w tle :)No i tortilla pokazowa jest!

    OdpowiedzUsuń
  9. Tortilla jak się patrzy;) Mój W. spojrzał przed chwilą przez moje ramię i stwierdził, że takie coś jutro poprosi na obiadek;)

    OdpowiedzUsuń