piątek, 11 czerwca 2010

sałatka grillowa

Tę sałatkę podpatrzyłam kilka lat temu u Macieja Kuronia i i od tej pory nieodłącznie towarzyszy nam w sezonie grillowym.
Jako, że widoków na grillowanie przez kilka następnych tygodni nie ma, a miałam na nią smaka - podałam ją jako dodatek do kurczaka z rożna. Wyszedł fajny, letni obiad.

Sałatka grillowa
500 g młodych ziemniaków
500 g młodej kapusty
2 młode cebulki
pęczek koperku
2 ogórki małosolne
pomidor
4 ząbki czosnku
25 ml białego octu winnego
50 ml oliwy z oliwek
sól, pieprz, cukier do smaku


Ziemniaki gotuję w mundurkach, studzę, obieram i kroję w grube talarki.
Kapustę siekam drobno, posypuję solą, pieprzem i zostawiam na 10 minut, żeby puściła sok. Delikatnie wyciskam.
W misce układam ziemniaki, na nie kapustę, posiekaną cebulkę, pomidora i ogórki, posypuję wszystko koperkiem.
Sos: mieszam ocet (lub sok z cytryny) z oliwą, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Polewam sałatkę.
Smacznego!


Przepis bierze udział w akcji:

3 komentarze:

  1. była by świetna do mięsa z grilla :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajna. Już czekam na tę chwilę, kiedy zagości do mojego mięska z grilla.

    OdpowiedzUsuń