Przepis wypatrzony u Lo.
Genialny rabarbarowy chutney.
Z kromką domowego chleba i plastrem dobrej szynki - wyśmienite.
Z pewnością świetnie sprawdzi się również jako dodatek do mięs.
Zrobienie go nie zajmuje więcej niż 20 minut.
Chutney rabarbarowy
1 łyżeczka nasion gorczycy
200 g rabarbaru pokrojonego w 2 cm kawałki
skórka starta z jednej cytryny
1 mała czerwona cebula drobno posiekana
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
75 ml wody
50 g suszonych żurawin
50 g rodzynek
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki octu balsamicznego
sól morska i pieprz (do smaku)
W rondelku na średnim ogniu podgrzać ziarna gorczycy. Jak zaczną pękać dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz soli i pieprzu). Gotować około 5 - 7 minut do zmięknięcia rabarbaru. Zwiększyć ogień i cały czas mieszając gotować kolejne 5 minut, aż masa zgęstnieje. Posolić, popieprzyć, wymieszać. GOTOWE.
Można przechowywać w lodówce do tygodnia.
jeej, jakie pyszności! do chlebka idealne...mniam!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie !
OdpowiedzUsuńZapraszam na konkurs z okazji Dnia Matki
http://smakuje.blox.pl/2010/05/Moj-Dzien-Matki-odslona-2-oraz-KONKURS.htm
Ja też chcę zrobić, ale nie mam słoiczków :(((
OdpowiedzUsuńAle mi miło, a z taką szyneczką to świetne połączenie.
OdpowiedzUsuńJust My, dorota - dzięki
OdpowiedzUsuńPolka - po co słoiczki?? ja z patelni wyżarłam :-D
lo - muszę znowu zrobić, bo by się do kiełbaski zdało. jest naprawdę pycha.