środa, 26 maja 2010

sezon na rabarbar II

Przepis wypatrzony u Lo.
Genialny rabarbarowy chutney.
Z kromką domowego chleba i plastrem dobrej szynki - wyśmienite.
Z pewnością świetnie sprawdzi się również jako dodatek do mięs.
Zrobienie go nie zajmuje więcej niż 20 minut.

Chutney rabarbarowy

1 łyżeczka nasion gorczycy
200 g rabarbaru pokrojonego w 2 cm kawałki
skórka starta z jednej cytryny
1 mała czerwona cebula drobno posiekana
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
75 ml wody
50 g suszonych żurawin
50 g rodzynek
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki octu balsamicznego
sól morska i pieprz (do smaku)
W rondelku na średnim ogniu podgrzać ziarna gorczycy. Jak zaczną pękać dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz soli i pieprzu). Gotować około 5 - 7 minut do zmięknięcia rabarbaru. Zwiększyć ogień i cały czas mieszając gotować kolejne 5 minut, aż masa zgęstnieje. Posolić, popieprzyć, wymieszać. GOTOWE.
Można przechowywać w lodówce do tygodnia.

5 komentarzy:

  1. jeej, jakie pyszności! do chlebka idealne...mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo apetycznie !

    Zapraszam na konkurs z okazji Dnia Matki
    http://smakuje.blox.pl/2010/05/Moj-Dzien-Matki-odslona-2-oraz-KONKURS.htm

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też chcę zrobić, ale nie mam słoiczków :(((

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mi miło, a z taką szyneczką to świetne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Just My, dorota - dzięki
    Polka - po co słoiczki?? ja z patelni wyżarłam :-D
    lo - muszę znowu zrobić, bo by się do kiełbaski zdało. jest naprawdę pycha.

    OdpowiedzUsuń