Tydzień nad Rospudą. Moja ukochana Suwalszczyzna.
Rzeka, konie, las i soczysta zieleń wokół. Bajka.
Po takim urlopie powrót do metropolii jest dla mnie zawsze szczególnie bolesny.
Zawitałam do domu, ogarnęłam się nieco, nastawiłam małosolne, zrobiłam kompot z rabarbaru.
Upał w mieście sprawia, ze ochota na gotowanie pojawia się dopiero wraz z zachodem słońca.
W ciągu dnia szukam inspiracji na dania proste i prędkie w wykonaniu.
Mamy sezon na pyszne młode ziemniaczki. Z takich najlepiej smakuje tortilla.
Podana z sałatą lub ogórkiem małosolnym i kwaśnym mlekiem to idealny letni obiad.
Tortilla española
porcja dla 4-5 osób (patelnia o średnicy 25 cm)
1 kg ziemniaków
6 jaj
2 średnie cebule
sól
pieprz ziołowy
olej do smażenia
Ziemniaki obieram i kroję na plasterki, płuczę pod zimną wodą i dokładnie osączam na ręczniku papierowym. Cebulę kroję w grubą kostkę. na spore kawałki. Smażę ziemniaki partiami na głębokim, gorącym tłuszczu aż do zrumienienia. Usmażone ziemniaki przekłam na sitko, aby obciekł nadmiar tłuszczu. W połowie ostatniego smażenia ostatniego smażenia ję cebulę i zostawiam wszystko do ostygnięcia.
W salaterce ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno, następnie wkręcam w nie po jednym żółtku. Przestudzone ziemniaki wraz z cebulą mieszamz jajkami, doparwiam do smaku solą i pieprzem i odstawiam całość na około 20 minut.
Na patelni rozgrzewam oliwę, wylewam masę i zmneijszam ogień. Piekę, aż masa się zetnie. W międzyczasie potrząsam lekko patelnią, żeby masa się nie przykleiła do dna. Przy pomocy talerza, przewracam tortillę na drugą stronę i piekę jeszcze przez około 5 minut. Zdejmuję z ognia i odstawiam do na 10 minut do ostygnięcia.
Tortillę można również z powodzeniem jeść na zimno, pokrojoną w małe kawałki.
Smacznego!
Nigdy nie bylam nad Rospuda i na Suwalszczyznie a tam tak pieknie ! I takie fantastyczne tortille tez tam robia ;)
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia. a tortilla palce lizać!
OdpowiedzUsuńTaki obiad to bym zjadla z usmiechem )
OdpowiedzUsuńmiss_coco - nie wiesz, co tracisz, musisz to koniecznie nadrobić! dla mnie ot najpiękniejsze miejsce na ziemi.
OdpowiedzUsuńNastawiłam małosolne no teraz to mnie zdenerwowałaś :)
OdpowiedzUsuńMałosolnymi człowiekowi po oczach :P
Co za zdjęcia! Jak ja dawno nie byłam na Suwalszczyźnie, ale na szczęście jeszcze trochę weekendów przed zimą jest.
OdpowiedzUsuńPaula, emma - dziękuję
OdpowiedzUsuńPolka - no powiedz, jak tu nie nastawić?
lo - dzięki za komplement. ja na Suwalszczyźnie jestem bardzo częstym gościem a polecam zaplanowanie wizyty na wrzesień - wtedy najpiękniej!
Ślcizna mozaika :) Bardzo podoba mi się krowa w tle :)No i tortilla pokazowa jest!
OdpowiedzUsuńTortilla jak się patrzy;) Mój W. spojrzał przed chwilą przez moje ramię i stwierdził, że takie coś jutro poprosi na obiadek;)
OdpowiedzUsuń