niedziela, 7 listopada 2010

piece of cake






















Ciasto marzenie. Szybko się robi i równie prędko znika.
Można je zrobić z wszelkimi owocami, jakie nam się tylko zamarzą.
Nam najbardziej smakuje z gruszkami i z rumem.

Ekspresowe ciasto gruszkowe
(porcja na blachę 25x35 cm) 

300 g miękkiego masła
300 g drobnego cukru
3 jaja
300 g mąki
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyzeczki aromatu rumowego
cukier waniliowy
cukier puder do posypania
1 kg  gruszek (obranych, pokrojonych w plasterki i skropionych sokiem z cytryny)

Masło miksujemy, dodając powoli cukier. Gdy jest już puszyste, dodajemy po 1 jaju. Następnie dodajemy stopniowo przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Gotową masę wylewamy na wyłożoną papierem formę, wciskamy pionowo plasterki gruszek.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180C (termoobieg) i pieczemy 40-45 minut, do "suchego patyczka".
Prawda, że proste?
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. A gdyby tak dodać prawdziwego rumu?... Cudo!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie proste, szybkie przepisy!!! wygląda bardzo apetycznie!! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. połączenie rumu i gruszek tak cudnie brzmi.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym z przyjemnością. Z wielką!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zayton - myslałam o tym, ale prawdziwy rum w przedziwny sposób zawsze "wyparowuje" mi z barku ;-)
    piegusek 1976,
    asieja, lo - częstujcie się ;-)

    OdpowiedzUsuń