Ciasto marzenie. Szybko się robi i równie prędko znika.
Można je zrobić z wszelkimi owocami, jakie nam się tylko zamarzą.
Nam najbardziej smakuje z gruszkami i z rumem.
Ekspresowe ciasto gruszkowe
(porcja na blachę 25x35 cm)
300 g miękkiego masła
300 g drobnego cukru
3 jaja
300 g mąki
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyzeczki aromatu rumowego
cukier waniliowy
cukier puder do posypania
1 kg gruszek (obranych, pokrojonych w plasterki i skropionych sokiem z cytryny)
Masło miksujemy, dodając powoli cukier. Gdy jest już puszyste, dodajemy po 1 jaju. Następnie dodajemy stopniowo przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Gotową masę wylewamy na wyłożoną papierem formę, wciskamy pionowo plasterki gruszek.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180C (termoobieg) i pieczemy 40-45 minut, do "suchego patyczka".
Prawda, że proste?
Smacznego!
A gdyby tak dodać prawdziwego rumu?... Cudo!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie proste, szybkie przepisy!!! wygląda bardzo apetycznie!! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpołączenie rumu i gruszek tak cudnie brzmi.
OdpowiedzUsuńZjadłabym z przyjemnością. Z wielką!
OdpowiedzUsuńZayton - myslałam o tym, ale prawdziwy rum w przedziwny sposób zawsze "wyparowuje" mi z barku ;-)
OdpowiedzUsuńpiegusek 1976,
asieja, lo - częstujcie się ;-)