Placuszki idealne na leniwe niedzielne śniadanie.
Miękkie i puszyste.
Bardzo smakują dzieciakom. I nie tylko.
Placki z twarożkiem
200 g twarogu
2 jaja
5-6 łyżek mąki
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka mleka
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka masła
Twaróg zmiksować z żółtkami, jogurtem, mlekiem i cukrem i masłem. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy.
Smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu po ok. 2 minuty z każdej strony.
Podawać ze ulubioną konfiturą i szklanką mleka.
U mnie dodatkiem było "wspomnienie lata" czyli domowa konfitura jagodowa prosto z Suwalszczyzny :-)
Smacznego!
Miękkie i puszyste.
Bardzo smakują dzieciakom. I nie tylko.
Placki z twarożkiem
200 g twarogu
2 jaja
5-6 łyżek mąki
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka mleka
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka masła
Twaróg zmiksować z żółtkami, jogurtem, mlekiem i cukrem i masłem. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy.
Smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu po ok. 2 minuty z każdej strony.
Podawać ze ulubioną konfiturą i szklanką mleka.
U mnie dodatkiem było "wspomnienie lata" czyli domowa konfitura jagodowa prosto z Suwalszczyzny :-)
Smacznego!
Hmmm...kuszącas propozycja nie tylko na niedzielne śniadanko
OdpowiedzUsuńWygladaja przepysznie. Az slinka leci na sam widok... A ja jeszcze przed obiedem jestem... :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
to że zdjęcie pierwsza klasa to napewno wiesz i aż mi ślinka teraz leci...;)
OdpowiedzUsuńCudowne kolory! Piękne.
OdpowiedzUsuń