Pyszne bułeczki, które pasują do wszystkiego.
I do tego cudownie prezentują się na stole.
Przepis pochodzi ze zbiorów Tatter.
Crusty Hard Rolls
780g mąki (np. wloskiej 00) *
500g letniej wody
15g świeżych drożdży
1 lyżka cukru
2 lyżeczki soli
Zaczyn przygotowałam z 260 gramów maki, letniej wody, cukru i drożdży. Wszystko wymieszałam w misce i zostawiłam w cieple na 15 minut.
I do tego cudownie prezentują się na stole.
Przepis pochodzi ze zbiorów Tatter.
Crusty Hard Rolls
780g mąki (np. wloskiej 00) *
500g letniej wody
15g świeżych drożdży
1 lyżka cukru
2 lyżeczki soli
Zaczyn przygotowałam z 260 gramów maki, letniej wody, cukru i drożdży. Wszystko wymieszałam w misce i zostawiłam w cieple na 15 minut.
Do
zaczynu dodałam resztę maki i sól i wyrobiłam elastyczne ciasto.
Zostawiłam na 1 godzinę, znów zagniotłam krótko i ponownie zostawiłam
do fermentacji na godzinę.
Gotowe ciasto podzieliłam na 20 części,
zawinęłam w lekkie kule i pod przykryciem zostawiłam na 15 minut.
Następnie z każdej kuli ukształtowałam owalne bułeczki. Ułożyłam je na
naoliwionej blasze i pozwoliłam im wyrastać przez 30 minut. Piec
rozgrzałam do 220C. Przed włożeniem do pieca, bułki smarowałam jajkiem
roztrzepanym z mlekiem i posypałam makiem. Nacięłam wzdłuż i wsunęłam do
pieca. Piekłam 25 min. Wystudziłam na kratce.Smacznego!
* dałam mąkę550
* dałam mąkę550
Slicznie wygladaja :) Te naciecia i ten mak...eh...buleczki marzenie :))
OdpowiedzUsuńŚliczne i zdjęcie i bułki :)
OdpowiedzUsuńMniam :D Wyglądają bosko !!!
OdpowiedzUsuńprawda. że? nawet miałam ich nie umieszczać, bo już jestem zła na siebie, że tylko piekę i piekę, ale w tym światełku wyszły takie mniam... i do tego tak smakowały.. jak od Tatter :-)
OdpowiedzUsuń