czwartek, 25 marca 2010

przednie bułki pszenne


Pyszne bułeczki, które pasują do wszystkiego. 
I do tego cudownie prezentują się na stole.
Przepis pochodzi ze zbiorów Tatter.


Crusty Hard Rolls
780g mąki (np. wloskiej 00) *
500g letniej wody
15g świeżych drożdży
1 lyżka cukru
2 lyżeczki soli

Zaczyn przygotowałam z 260 gramów maki, letniej wody, cukru i drożdży. Wszystko wymieszałam w misce i zostawiłam w cieple na 15 minut. 
Do zaczynu dodałam resztę maki i sól i wyrobiłam elastyczne ciasto. Zostawiłam na 1 godzinę, znów zagniotłam krótko i ponownie zostawiłam do fermentacji na godzinę.
Gotowe ciasto podzieliłam na 20 części, zawinęłam w lekkie kule i pod przykryciem zostawiłam na 15 minut. Następnie z każdej kuli ukształtowałam owalne bułeczki. Ułożyłam je na naoliwionej blasze i pozwoliłam im wyrastać przez 30 minut. Piec rozgrzałam do 220C. Przed włożeniem do pieca, bułki smarowałam jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypałam makiem. Nacięłam wzdłuż i wsunęłam do pieca. Piekłam 25 min. Wystudziłam na kratce.Smacznego!

* dałam mąkę550

4 komentarze:

  1. Slicznie wygladaja :) Te naciecia i ten mak...eh...buleczki marzenie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam :D Wyglądają bosko !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. prawda. że? nawet miałam ich nie umieszczać, bo już jestem zła na siebie, że tylko piekę i piekę, ale w tym światełku wyszły takie mniam... i do tego tak smakowały.. jak od Tatter :-)

    OdpowiedzUsuń