poniedziałek, 29 marca 2010

makaron naprędce


W nadchodzącym szale przygotowań świątecznych taki obiad jest jak znalazł.
Całe danie robi się nie dłużej niż 20 minut. I równie szybko znika ono z talerzy.


Makaron tagliatelle z wędzonym łososiem i kaparami
(porcja dla 4 osób)
500g makaronu tagliatelle
250g mascarpone
50 -100 ml mleka
100g wędzonego łososia
2 garści kaparów
1 cebula (szalotka)
1 łyżka oliwy
50 ml białego wina
sól, pieprz 
koperek, cytryna do dekoracji


Drobno siekam cebulę, wrzucam na rozgrzaną oliwę i podduszam, aż będzie miękka, ale ma się nie zrumienić. Dodaję pokrojone kapary, zalewam winem, podgrzewam 3 minuty do odparowania. Dodaję serek mascarpone i mleko, gotuję kolejne 3 minuty, aż uzyskam jednolitą masę. Dorzucam pokrojonego łososia i duszę jeszcze 1 minutę (łosoś ma się odrobinę podgrzać, nie rozgotować).
Podaję z ugotowanym makaronem, posypane pietruszką i z cząstką cytryny.
Smacznego!



2 komentarze: