poniedziałek, 22 marca 2010

Polaku! Czy ukisiłeś już żur?

Uwaga! Już za dwa tygodnie święta.
Najwyższy czas przygotować zakwas na żur. 
Zachęcam z całego serca, zwłaszcza, że zadanie nie należy do skomplikowanych.
A smak żurku na domowym zakwasie - bezcenne...


Zakwas na żur
300 g mąki żytniej razowej (lub sitkowej)
1 litr przegotowanej, letniej wody
5 ząbków czosnku
liść laurowy, ziele angielskie
skórka żytniego, razowego chleba (lub 1-2 łyżki zakwasu chlebowego)
sól
 
Mąkę wsypujemy do kamiennego lub szklanego naczynia , dodajemy posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek, skórkę razowego chleba i zalewamy przegotowaną wodą. Mieszamy. Odstawiamy na 3–4 dni. Po przelaniu do butelek i szczelnym zamknięciu możemy przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Z porcji wychodzą 3 butelki 0,5l.

3 komentarze:

  1. Niektórzy już nawet żurek zjedli :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja już ukisiłam :D
    Nie mogę się doczekać wielkanocnego żuru :)

    OdpowiedzUsuń
  3. specjalistką od żurku jest Mama
    najpyszniejszy

    OdpowiedzUsuń