Zielono mi!
"Jutro w południe termometry na zachodzie Polski pokażą 17 stopni C".
Oto informacja, jaką przed chwilą nadała radiowa trójka!
Zapraszam na wiosenną, bardzo soczystą sałatkę z awokado, cykorii i pomarańczy.
Jest świetna jako towarzyszka do głównych dań, a sama w sobie z dodatkiem dobrego sera solankowego jest rarytasem, którym pogardzić się nie da :-)
Sałatka z awokado, pomarańczy i cykorii
(na podstawie przepisu Roberta Sowy,
pomysł zaczerpnięty z tej strony)
1 główka cykorii
1 pomarańcza
1 awokado
4 suszone śliwki
25 ml brandy
garść świeżej mięty
składniki na sos:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka brązowego cukru
1/2 łyżki sosu rybnego
3 łyżki oleju słonecznikowego
2 suszone śliwki
25 ml brandy
Suszone śliwki namoczyć w brandy i pozostawić na min 30 minut.
Następnie pokroić i delikatnie wymieszać z cząstkami awokado, pomarańczy i cykorii.
Wszystkie składniki sosu, z wyjątkiem oleju słonecznikowego, zagotować i bardzo starannie zmiksować. Dopiero po ostudzeniu dodać olej i dokładnie wymieszać.
Ułożyć na talerzu, posypać świeżą miętą i delikatnie polać sosem.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji:
Wygląda przeapetycznie! Ale nie dodałaś linka do akcji. Jeżeli nie zdążysz na durszlaku, to przyślij mi mailem, żebym nie zapomniała go umieścić w podsumowaniu.
OdpowiedzUsuńWitaj :)
OdpowiedzUsuńFantastycznie ta surówka się zapowiada - chyba podziękuję tylko cukinii i z tym serem jutro zrobię, musi być pycha :-)))
pyszne to awokadowe zdjęcie!
OdpowiedzUsuńa na wysokie temperatury wciąż czekam cierpliwie..