Uwaga! Już za dwa tygodnie święta.
Najwyższy czas przygotować zakwas na żur.
Zachęcam z całego serca, zwłaszcza, że zadanie nie należy do skomplikowanych.
A smak żurku na domowym zakwasie - bezcenne...
Zakwas na żur
300 g mąki żytniej razowej (lub sitkowej)
1 litr przegotowanej, letniej wody
5 ząbków czosnku
liść laurowy, ziele angielskie
skórka żytniego, razowego chleba (lub 1-2 łyżki zakwasu chlebowego)
sól
 
Najwyższy czas przygotować zakwas na żur.
Zachęcam z całego serca, zwłaszcza, że zadanie nie należy do skomplikowanych.
A smak żurku na domowym zakwasie - bezcenne...
Zakwas na żur
300 g mąki żytniej razowej (lub sitkowej)
1 litr przegotowanej, letniej wody
5 ząbków czosnku
liść laurowy, ziele angielskie
skórka żytniego, razowego chleba (lub 1-2 łyżki zakwasu chlebowego)
sól
Mąkę wsypujemy do kamiennego lub szklanego naczynia , dodajemy posiekany,
 utarty z odrobiną soli czosnek, skórkę razowego chleba i zalewamy 
przegotowaną wodą. Mieszamy. Odstawiamy na 3–4 dni. Po przelaniu do 
butelek i szczelnym zamknięciu możemy przechowywać w lodówce do 2 
tygodni.
Z porcji wychodzą 3 butelki 0,5l. 

Niektórzy już nawet żurek zjedli :D
OdpowiedzUsuńJa już ukisiłam :D
OdpowiedzUsuńNie mogę się doczekać wielkanocnego żuru :)
specjalistką od żurku jest Mama
OdpowiedzUsuńnajpyszniejszy