sobota, 13 marca 2010

Grasz w zielone?


Placuszki z brokułów i kaszy jaglanej.
Blackfield.
To mój sposób na zaklęcie tej zimy.
Może na to nie wygląda, ale wiosna idzie;-)!

Placuszki z brokułów i kaszy jaglanej.


300 g ugotowanej kaszy jaglanej
500g brokułów
1 cebula
1 jajko
oliwa
garść natki pietruszki
1 łyżka musztardy dijon (lub 1 łyżka soku z cytryny) 
sól, pieprz
mąka do oprószenia kotlecików


Gotuję kaszę. Podsmażam na oliwie drobno poszatkowaną cebulkę. Brokuły dzielę na drobne różyczki, następnie wrzucam je na gotującą wodę i blanszuję ok 3 min. Wyrzucam na durszlak. Zanurzam w bardzo zimnej wodzie, odcedzam.Osączam dokładnie na ręczniku papierowym.
Mieszam zimną kaszę, brokuły, cebulę, jajko z pozostałą ilością składników. Gdy powstanie jednolita masa - formuję kotleciki wielkości dłoni. Oprószam mąką i smażę na oliwie.
Smacznego!







5 komentarzy:

  1. mmmm wyglada pysznie, niedlugo na pewno zrobie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne, apetyczne i rzeczywiscie wiosenne. Na pewno je zrobie!
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. wygladaja bardzo wiosennie , a ja lubię takie jedzenie i to bardzo

    OdpowiedzUsuń
  4. alez intensywna ta zieleń
    cudna

    OdpowiedzUsuń