sobota, 3 kwietnia 2010

świątecznie. życzenia i schab :-)





















Życzę Wam spokojnych i rodzinnych świąt :-)
I zapraszam na schab.














Schab świąteczny z morelami
1 kg schabu
15 - 20 suszonych moreli
garść tymianku
pieprz czerwony
sok z 1 cytryny
50 ml rumu
1 łyzka miodu
4 ząbki czosnku
50 ml oliwy
sól

Morele moczymy zalewamy rumem i zostawiamy na ok 2 godziny.
Schab myjemy, wycieramy do sucha, przekrajamy wzdłuż do połowy.
Układamy w środku odsączone morele, tymianek i czerwony pieprz, solimy.
Ciasno obwiązujemy nicią bawełnianą.
Z soku z cytryny, rumu, miodu, czosnku, oliwy i soli robimy marynatę do mięsa.
Mięso wkładamy w rekaw do pieczenia, nacieramy dokładnie marynatą,obkładamy pozostałymi morelami kładziemy złączeniem do góry. Zawiązujemy rękaw i wstawiamy na min. 2 godziny do lodówki (najlepiej na noc).
Mięso wyjmujemy z lodówki ok. godzinę przed pieczeniem.
Nagrzewamy piekarnik do 220C wkładamy schab do keksówki, robimy w rękawie nożem dziurę, wstawiamy do pikarnika. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180C i pieczemy jeszcze 45 minut.
Po tym czasie temperatura  mięsa w środku powinna wynieść 85C.
Wyłączamy piekarnik, zostawiamy w nim mięso jeszcze na 15 minut, wyjmujemy, pozostawiamy w rękawie do wystygnięcia.
Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Też dziś robiłam schab!
    Ze śliwkami. Zobaczymy jak wyjdzie.

    Owies jest Twój własny?

    Wesołych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  2. to żyto. własnoręcznie wysiane :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. I ja zycze Ci wspanialych, radosnych Swiat!

    Pozdrawiam serdezcnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepięknie wygląda ten schab ;) I te morele!
    I Tobie również najpiękniejsze życzenia wielkanocne. Zdrowych i pogodnych świąt!

    OdpowiedzUsuń