Ciasto z cyklu szybko, łatwo i przyjemnie.
Mięciutki, delikatnie wilgotne, obłędnie pachnące bananami. Pyszne.
Do jego zrobienia (oprócz składników) potrzebna nam będzie jedynie miska, łyżka, keksówka oraz arkusz pergaminu. Czas przygotowania ciasta - ok. 10 minut. Czas pieczenia - 1 godzina.
Chlebek bananowy
(na podstawie przepisu Dorotus)
Składniki:
4 dojrzałe banany, rozgniecione (najlepiej takie z brązowymi plamkami)
100 g roztopionego masła
3/4 szklanki cukru trzcinowego (demerara)
1 roztrzepane jajko
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki żytniej razowej 2000
W dużym naczyniu wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Wmieszać cukier, roztrzepane jajko, wanilię. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i szczypta soli. Wymieszać.
Piec przez godzinę czasu w piekarniku nagrzanym do 170°C, w formie keksówce o wymiarach 10 x 20 cm.
Smacznego!
bananowy chlebek nieustannie kusi z wielu blogów
OdpowiedzUsuńchyba kiedyś i ja ulegnę tym pięknym zdjęciom
Też mnie korci, by je zrobić. Ale teraz tyle babek, serników i mazurków... Może za tydzień? :-)
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo ładnie Ci wyszło. Masz zdolne rączki. :-)
to był mój pierwszy chlebek bananowy jaki upiekłam, od tego czasu często go robiłam bo tak nam smakował!
OdpowiedzUsuńSwietny chlebek. Z tego przepisu jeszcze nie pieklam :)
OdpowiedzUsuńSpokojnych i rodzinnych siwat :)
Chlebuś bananowy uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńRadosnych Świąt Kochana !!!!