czwartek, 1 kwietnia 2010

pyszne ciacho dla leniucha ;-)





















Ciasto z cyklu szybko, łatwo i przyjemnie.
Mięciutki, delikatnie wilgotne, obłędnie pachnące bananami. Pyszne.
Do jego zrobienia (oprócz składników) potrzebna nam będzie jedynie miska, łyżka, keksówka oraz arkusz pergaminu. Czas przygotowania ciasta - ok. 10 minut. Czas pieczenia - 1 godzina.


















Chlebek bananowy
(na podstawie przepisu Dorotus)

Składniki:
4 dojrzałe banany, rozgniecione (najlepiej takie z brązowymi plamkami)
100 g roztopionego masła
3/4 szklanki cukru trzcinowego (demerara)
1 roztrzepane jajko
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki żytniej razowej 2000
W dużym naczyniu wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Wmieszać cukier, roztrzepane jajko, wanilię. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i szczypta soli. Wymieszać.
Piec przez godzinę czasu w piekarniku nagrzanym do 170°C, w formie keksówce o wymiarach 10 x 20 cm.
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. bananowy chlebek nieustannie kusi z wielu blogów
    chyba kiedyś i ja ulegnę tym pięknym zdjęciom

    OdpowiedzUsuń
  2. Też mnie korci, by je zrobić. Ale teraz tyle babek, serników i mazurków... Może za tydzień? :-)

    Bardzo, bardzo ładnie Ci wyszło. Masz zdolne rączki. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. to był mój pierwszy chlebek bananowy jaki upiekłam, od tego czasu często go robiłam bo tak nam smakował!

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietny chlebek. Z tego przepisu jeszcze nie pieklam :)

    Spokojnych i rodzinnych siwat :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chlebuś bananowy uwielbiam :)

    Radosnych Świąt Kochana !!!!

    OdpowiedzUsuń