wtorek, 15 grudnia 2009

Puchacz
















Pieczenie chleba zatacza coraz szersze kręgi. Już przynajmniej w czterech domach zapachniało chlebem  na moim zakwasie :-)
Dzisiaj kolejny chleb z gatunku niezbyt trudnych, jednak wymagających rozplanowania pracy. Zrobiłam go z dwóch porcji i urósł tak wielki, że wypłynął mi z obydwu keksówek. Jest lekki, puszysty i bardzo smaczny.
Przepis cytuję za blogiem Pracownia Wypieków:

Chleb orkiszowy z miodem

Zaczyn:
50 g zakwasu żytniego
75 g mąki orkiszowej (użyłam mąki typ 700, jasnej)
100 g wody
Odstawić na 12-24 h

Następnie dodać:
275 g wody
30 g miodu
500 g mąki orkiszowej (użyłam mąki typ 700, jasnej)
1 łyżeczka drożdży suszonych instant
1,5 łyżeczki (10 g) soli morskiej
Składniki zaczynu wymieszać ze składnikami na ciasto. Można zagniatać ręcznie (10-15 minut)lub mikserem (6-7 minut). Zagniatamy do czasu, aż ciasto będzie gładkie.
Miskę przykrywamy przezroczystą folią i odstawiamy do fermentacji na ok. 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość - od tego uzależniamy czas fermentacji. Zdarza się, że trwa ona krócej, innym razem - dłużej, do 3 godzin.
Keksówkę o długości 25 cm smarujemy olejem i wysypujemy otrębami (żytnimi lub orkiszowymi). Przekładamy do niej wyrośnięte ciasto i ponownie przykrywamy folią lub ściereczką.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Ciasto powinno wypełnić całą formę.
Piekarnik nagrzewamy do 230 st C.Wstawiamy chleb. Po 10 minutach zmniejszamy do 200 st C i dopiekamy kolejne 30 minut.
Po upieczeniu chleb wyjmujemy i przed krojeniem pozwalamy mu zupełnie ostygnąć.



1 komentarz:

  1. Robilam ten chlebek, jest rewelacyjny :) To byl moj pierwszy chleb jaki upieklam :)

    Podoba mi sie na Twoim blogu ) Bede tu zagladac czesciej. Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń