Pieczenia chleba ciąg dalszy. Tym razem pszenno - orkiszowy. Na sporej ilości zakwasu, ale również z dodatkiem drożdży. W wersji oryginalnej jest to chleb z San Francisco. W mojej wersji pewnie do San Francisco mu daleko, ale nam i tak bardzo smakował.
Chleb pszenno - orkiszowy:
2 łyżeczki suszonych drożdży
200 g mąki pszennej 850
400 g mąki orkiszowej
1/2 łyżki cukru
2 łyżki octu balsamicznego
1 i 1/4 łyżeczki soli
250 g zakwasu żytniego
375 ml wody
do posmarowania: jajko wymieszane z 2 łyżkami śmietanki
do posypania: czarnuszka
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i odstawić na 15 min.
Następnie dodać do niego 375 g mąki białej, zakwas, sól i ocet. Wymieszać, przykryć i odstawić do czasu aż podwoi swoją objętość, tj ok. 30 min.
Dodać pozostałą mąkę i zagnieść luźne ciasto. Wlać je do dwóch keksówek lub formy kwadratowej o boku 24 cm i odstawić by wyrosło.
Posmarować jajkiem, posypać czarnuszką. .
Piekarnik nastawić na temp. 230 st. Kiedy się nagrzeje, wstawić chleb i piec 10 minut.
Następnie zmniejszyć temp. do 200 st C i piec kolejne 35 min.
Chleb pszenno - orkiszowy:
2 łyżeczki suszonych drożdży
200 g mąki pszennej 850
400 g mąki orkiszowej
1/2 łyżki cukru
2 łyżki octu balsamicznego
1 i 1/4 łyżeczki soli
250 g zakwasu żytniego
375 ml wody
do posmarowania: jajko wymieszane z 2 łyżkami śmietanki
do posypania: czarnuszka
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i odstawić na 15 min.
Następnie dodać do niego 375 g mąki białej, zakwas, sól i ocet. Wymieszać, przykryć i odstawić do czasu aż podwoi swoją objętość, tj ok. 30 min.
Dodać pozostałą mąkę i zagnieść luźne ciasto. Wlać je do dwóch keksówek lub formy kwadratowej o boku 24 cm i odstawić by wyrosło.
Posmarować jajkiem, posypać czarnuszką. .
Piekarnik nastawić na temp. 230 st. Kiedy się nagrzeje, wstawić chleb i piec 10 minut.
Następnie zmniejszyć temp. do 200 st C i piec kolejne 35 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz