wtorek, 22 grudnia 2009

Święta tuż tuż...


Stanęłam przed dylematem co podać na rodzinny obiad drugiego dnia Świąt. Chciałam w jakiś posób wykorzystać suszoną żurawinę, którą nabyłam specjalnie na tę okazję.
Postanowiłam przećwiczyć schab. Wyszło bardzo smacznie.

Schab duszony z jabłkami i suszoną żurawiną
1 kg schabu
1 duża cebula
3 duże jabłka szara reneta
3 garście suszonej żurawiny
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
2 łyżki oleju słonecznikowego
1/2 szklanki wody
cukier,
sól,
pieprz,
majeranek


Schab pokroić na kawałki 1 cm, lekko ubic tłuczkiem z obu stron, posolić, popieprzyć, oprószyć mąką.
Rozpuścić masło z dodatkiem oleju, jak będzie gorące - układać schab i podsmażyć do zrumienienia.Przełożyć do brytfanny. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę (do lekkiego zrumienienia). Przełożyć do mięsa, podlać wodą, dusić 10 minut. po tym czasie dodać obrane, pokrojone w plasterki jabłka i żurawinę. Dusić kolejne 20 minut aż jabłka zmiękną i zamienią się w sos. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i jeżeli to konieczne cukrem.
Podawać z ziemniakami pure.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz