sobota, 28 maja 2011

truskawka i awokado


Nareszcie są! Zaczynają pojawiać się w przystępnej cenie, a co ważniejsze - smakować prawdziwą truskawką (no, prawie).
Oznacza to, że dzień w dzień, trzeba, czy nie trzeba, przynoszę do domu pełną ich łubiankę.
Truskawki są świetnym dodatkiem do przeróżnych sałatek, a z awokado lubią się szczególnie.
Zapraszam Was dziś na pyszną, letnią i bardzo szybką sałatkę.

Sałatka z awokado, truskawek i prażonych migdałów
(porcja dla 2 osób)

1/2 główki sałaty dębowej (lub innej ozdobnej, np. roszponki)
1 dojrzałe awokado
30 dag truskawek
2 garści płatków migdałowych
sok z 1/2 limonki (cytryny)
sos: 1 łyzeczka miodu, 2 łyżeczki dobrego octu balsamicznego, 1/2 łyżeczki musztardy dijon, 70 ml oliwy z oliwek, sól, świeżo mielony pieprz - wszystkie składniki mieszamy w zakręconym słoiku do uzyskania zawiesistej konsystencji (najlepiej najpierw wymieszać wszystko poza oliwą, a następnie powoli ją wmieszać do całości)

Sałatę myjemy, osuszamy, rozkładamy na talerzu. Dodajemy pocięte na połówki truskawkek i kawałki awokado (wcześniej skrapiamy je sokiem z limonki/cutryny, żeby nie ściemniało). Płatki migdałowe podprażamy lekko na suchej patelni, uważając, żeby się nie przypaliły. Przestudzamy je i dodajemy do sałatki. Całość polewamy sosem. PYCHOTA!

5 komentarzy:

  1. Świetna sałatka, ja też bardzo lubię połączenie truskawek i awokado! Często upycham je nawet do kanapek do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. niebanalne połączenie, bardzo mi sie podoba.

    OdpowiedzUsuń
  3. hm... ciekawe!
    bardzo zaskakujące.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa sałatka, pewnie jest pyszna

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaskoczona i ciekawa jak wszytko to co jadam osobno i uwielbiam, samkuje razem:) Świetny przepis.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń