wtorek, 24 maja 2011

lato w mieście. jajka pieczone ze szparagami i szynką szwarzwadzką

























Danie z cyklu: pyszne, lekkie i łatwe do przyrządzenia.
Idealne na brak czasu i wszechogarniający upał.
Świetna propozycja na letni lunch lub kolację.
Pamiętajmy o tym, że szparagi muszą być świeże i młode.
Przed użyciem moczę je ok. 10 minut w zimnej wodzie, po czym odłamuję zdrewniałe końcówki.

























Jajka pieczone ze szparagami i szynką szwarzwaldzką
(porcja dla 1 osoby)
2 jajka
6 - 8 szparagów
3-4 plasterki szynki szwarzwaldzkiej (parmeńskiej)
2 -3 łyżki śmietanki 30%
1 łyżka oliwy
sól morska gruboziarnista
świeżo mielony pieprz
kilka gałązek estragonu
szczypta chilli

Piekarnik nagrzewam do 170C.
Sprawione szparagi nacieram oliwą, solą (ostrożnie, bo szynka jest słona) i pieprzem. Co drugi zawijam w plaster szynki.
Układam w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Podpiekam 10 minut. po tym czasie wyjmuję z piekarnika, wbijam jajka posypuję posiekanym estragonem, zalewam śmietanką i podpiekam jeszcze kolejne 10-15 minut.

*Szparagi możemy podać dodatkowo z sosem zrobionym z odłamanych końcówek. W tym celu siekamy końcówki i szalotkę, podsmażamy na maśle ok. 5 minut, następnie zalewamy wodą i dusimy do miękkości. Całość miksujemy blenderem, przecieramy przez sito i doprawiamy odrobiną cytryny, soli, cukru i pieprzu.




7 komentarzy: