środa, 26 stycznia 2011

firsta mexicana 2! chicken fajita & guacamole

...czyli ciąg dalszy obżarstwa na meksykańską nutę.
W roli głównej pierś kurczaka marynowana w kolendrze i soku z limonki.
Dodatki: grilowane warzywa, guacamole, salsa, kwaśna śmietana.
Nic dodać nic ująć.

Fajita z piersi kurczaka

5 placków tortilla (tu przepis)
2 średniej wielkości piersi z kurczaka
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 średnia cebula biała
2 limonki
2 łyżeczki mielonego kuminu
1 pęczek świeżej kolendry
1-2 łyzeczki chilli
100 ml oliwy
sól

Piersi kurczaka kroimy wzdłuż na pół (tak, aby powstały nam 4 cienkie filety), paprykę siekamy w spore kawałki, cebulę kroimy w piórka.
Wyciskamy sok z limonek, dodajemy skórkę startą z jednej z nich, posiekaną kolendrę, kumin, chili, sól i oliwę. Składmiki marynaty mieszamy i zalewamy nią kurczaka wraz z posiekanymi warzywami.
Odstawiamy na min. 2 godziny, żeby mięso przeszło aromatem.
Następnie rozgrzewamy mocno patelnię grillową (lub nawet zwykłą patelnię z grubym dnem), wrzucamy mięso wraz z warzywami i smażymi ok. 2 minut z każdej strony. Gdy mięso i warzywa będą juz ładnie podrumienione - przykrywamy patelnię, wyłączamy ogień i zostawiamy by mięso odpoczęło na ok. 3 minuty.
Zdejmujemy z patelni mięso, kroimy na ukośne kawałki i nakładamy na tortillę wraz z warzywami.
Do środka placka dodajemy guacamole, zawijamy i podajemy z salsą i kwaśną śmietaną.

Guacamole
2 szt. awokado (koniecznie dojrzałe)
1 papryczka chilli
1/2 dużej białej cebuli
2 ząbki czosnku
sok z 1 limonki
sól
natka kolendry

Cebulę, czosnek i chilli siekamy bardzo drobno, dodajemy zgniecione widelcem awokado i sok z limonki. Całość doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny. Posypujemy kolendrą. Pychota!
sól

11 komentarzy:

  1. Osobiście uwielbiam meksykańską kuchnię, jedyną rzeczą,za którą nie przepadam jest fasola a tak poza tym wcinam wszystko:)
    Pyszne jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No, nie masz serca! Po poprzedniej uczcie, dzisiaj kolejny cios prosto w serce!
    Przygarniesz na talerz takich smakołyków?

    OdpowiedzUsuń
  3. To moje smaki! Bardzo lubię guacamole i fajitas (szczególnie z wołowiny). Co do awokado, to ostatnio usłyszałam od hiszpańskiego kucharza o fajnym sposobie na zachowanie i zaostrzenie zielonego koloru awokado: po obraniu ze skórki należy wrzucić owoc na 2 minutki do wrzątku, a zaraz po tym do bardzo zimnej wody z kostką lodu (też na 2 min.). Na 1 rzut oka dużo zachodu, ale mi powoli wchodzi to w nawyk. Działa w 100% (cytryna nie zawsze wystarcza).
    Serdecznie Pozdrawiam,
    SWS

    OdpowiedzUsuń
  4. Guacamole! W dodatku mojej ukochanej wersji, najczystszej i najprostszej, składającej się GŁÓWNIE z awokado!

    A patrząc na fajitas...aż się chce coś pozawijać :>

    OdpowiedzUsuń
  5. coś dla mnie, zdecydowanie!
    takie kolorowe. i po meksykańsku! jestem fanką tej kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie wygląda! tak kolorowo... jakbyś zaklinała wiosnę, aby szybciej przyszła :)

    a takie zawijaski to ja uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają pysznie. Nigdy nie próbowałam jeszcze meksykańskiej kuchni w mojej kuchni. Może czas spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszne te meksykanskie smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale slicznie to wszystko wygląda !
    mniam

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie obzarstwo to ja rozumiem. Same pysznosci na stole :))

    OdpowiedzUsuń