czwartek, 19 maja 2011

idealne babeczki. z rabarbarem!


























Pyszne, kruche i baardzo eleganckie babeczki z kremem waniliowym i kwaśną, jabłkowo - rabarbarową marmoladą. Deser, któremu nie można się oprzeć.
Jednocześnie babeczki są bardzo praktyczne, ponieważ możemy upiec je wcześniej i trzymać w szczelnym pojemniku (marmoladę możemy spokojnie przechować w lodówce ok. 10 dni).
Przed podaniem wystarczy sporządzić krem i mamy efektowny i pyszny podwieczorek :-)
Przepis M. Roux ze sporymi zmianami.

Babeczki z kremem waniliowym i rabarbarem
Przepis na 12 sztuk
jeżeli chcemy zrobić mniej babeczek -
możemy połowę ciasta zamrozić i wykorzystać w późniejszym terminie
150 g mąki tortowej
100 g mąki krupczatki
100 g masła (nieco rozmiękczone, pokrojone w kostkę)
100 g cukru pudru
szczypta soli
2 jajka o temperaturze pokojowej

Mieszamy mąkę z masłem, cukrem i solą, aż ciasto zacznie tworzyć grudki. Dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto, aż będzie zwarte. Gdy składniki dobrze się połączą, tworzymy kulę z ciasta , zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 2 godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość 3 mm i wylepiamy nim foremki (wcześniej posmarowane odrobiną masła). Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180C. Nakłuwamy widelcem ciasto w foremkach i pieczemy 15 minut przykryte pergaminem i fasolą. Po tym czasie zdejmujemy pergamin i dopiekamy jeszcze 5 minut. Odstawiamy foremki na kolejne 5 minut, po czym wyjmujemy babeczki na talerz.


















Krem waniliowy
3 żółtka
60g cukru pudru
20g mąki
250 ml mleka
1/2 strąka wanilii, przeciętego wzdłuż
odrobina masła
W misce ubijamy żółtka i 1/3 cukru na puszystą masę, dodajemy mąkę.
Podgrzewamy mleka z pozostałym cukrem i wanilią. Gdy zacznie wrzeć, zalewamy nim masę jajeczną, stale mieszając. Doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu, nadal stale mieszając trzepaczką. Gotować 2  minuty, a następnie przełożyć do miski. Posypać po wierzchu wiórkami masła. Zimny krem możemy przechowywać w lodówce do 3 dni.

Marmolada jabłkowo - rabarbarowa
500 g rabarbaru
100 - 150g drobnego cukru
1 słoik smażonych jabłek (250g)
4 ziarna czarnego kardamonu

Obieramy rabarbar z włókien, kroimy na 2 cm kawałki. Wkładamy do rondla i zalewamy wodą. Wsypujemy cukier, podgrzewamy aż się rozpuści, po czym całość zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dusimy 5 minut. Odstawiamy na 10 minut. Odsączamy, dokładnie zachowując płyn. Wlewamy go z powrotem do rondla, dodajemy jabłka i całość odparowujemy, aż będzie gęsta i lepka. Dodajemy rabarbar i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Studzimy.

Przed podaniem nakładamy do foremek krem, a na wierzch kładziemy marmoladę. Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Karola! Podrzuć jedną, błagam! Pyszne kruche babeczki z rabarbarem to wszystko czego mi teraz trzeba! Mogę się wymienić na filo z rabarbarem:DDD
    Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajne..poproszę chociaż jedną..

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurcze, musze w końcu kupic ten rabarbar! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajnie byłoby pochwycić taką jedną i zaszyć się gdzieś w upalny dzień na jakimś pomoście... o tak, moczyć nogi w jeziorze i zajadać taką babeczkę, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. z miła chęcia bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Karola, ciasto wygląda na IDEALNIE kruche. Muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. A krem waniliowy - po prostu pycha

    OdpowiedzUsuń