niedziela, 22 kwietnia 2012

z glinianego garnka - kurczak z warzywami

























Macie ochotę na soczyste, aromatyczne mięso?
Z garnkiem rzymskim to naprawdę nic trudnego!
Dziś cały obiad w jednym naczyniu.
Zdrowo, szybko, smacznie, bez brudzenia sterty garów :-)
I do tego dietetycznie!

Kurczak z warzywami
1 kurczak ok. 1,5 kg
5 ząbków czosnku
garść świeżego tymianku
garść świeżego oregano
1 papryka
1 bakłażan (lub cukinia)
6 sporych ziemniaków
5 pieczarek
1 cebula
200 ml bulionu drobiowego
1 łyżka oliwy
sól, pieprz

Garnek rzymski moczymy 20 minut w zimnej wodzie.
Kurczaka sprawiamy, dzielimy na niezbyt duże kawałki i nacieramy czosnkiem, pieprzem, solą i ziołami (żeby było całkiem dietetycznie - możemy zdjąć skórę)
Warzywa kroimy na spore kawałki. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oliwie.
W garnku układamy najpierw ziemniaki, następnie pozostałe warzywa. Na wierzch układamy kawałki kurczaka. Całość zalewamy bulionem, przykrywamy i wstawiamy do zimnego piekarnika. 
Temperaturę nastawiamy na 170C i pieczemy nasze danie ok.2 godzin. 
Pod koniec pieczenia możemy zdjąć pokrywkę i zrumienić kurczaka z wierzchu (przez ok. 15 minut).

Zjadamy obiad i idziemy podziwiać kwitnące magnolie. 
Smacznego!

















5 komentarzy:

  1. lubię takie potrawy, chętnie wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nieźle :) nie mam takiego naczynia, ale mam kociołek
    http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-zeliwny-farmcook-p-744.html
    więc zrobię w ognisku :)

    OdpowiedzUsuń