Ostre, słodkie, kwaśne... Pyszne!
Czerwone curry czyli obiad w 30 minut.
Czerwone curry z kurczakiem
1/2 kg piersi z kurczaka
1 spora cebula
2cm imbiru
3 ząbki czosnku
2 łyżki czerwonej pasty curry
400 ml mleka kokosowego
400 ml krojonych pomidorów
1 czerwona papryka
3 łyżki sosu rybnego (nie wąchać!)
1.5 łyżki ciemnego cukru
1 łyżka oleju
1 limonka
pęczek dymki
pęczek kolendry
1 papryczka chilli
Czerwone curry czyli obiad w 30 minut.
Czerwone curry z kurczakiem
1/2 kg piersi z kurczaka
1 spora cebula
2cm imbiru
3 ząbki czosnku
2 łyżki czerwonej pasty curry
400 ml mleka kokosowego
400 ml krojonych pomidorów
1 czerwona papryka
3 łyżki sosu rybnego (nie wąchać!)
1.5 łyżki ciemnego cukru
1 łyżka oleju
1 limonka
pęczek dymki
pęczek kolendry
1 papryczka chilli
Na patelni podgrzewamy olej, dodajemy pastę curry, smażymy 3 minuty, żeby wydobyć zapach. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, posiekany czosnek i imbir i smażymy kolejne 3 minuty. Dorzucamy pokrojoną w piórka paprykę, zalewamy całość mlekiem kokosowym, dodajemy posiekane pomidory i doprowadzamy całość do wrzenia. Gdy sos jest już gorący dodajemy pokrojonego w 2 cm kawałki kurczaka i zagotowujemy. Doprawiamy sosem rybnym, dodajemy cukier i wyciskamy sos z limonki. Całość gotujemy ok. 15 minut, pod koniec dodajemy połowę pęczka kolendry oraz posiekaną dymkę.
Potrawę posypujemy pozostałą świeżą kolendrą, posiekaną papryczką chilli i podajemy z ugotowanym na sypko ryżem jaśminowym.Nic dodać, nic ująć.
Mlask, mlask.
Moje smaki! Poproszę taki zestaw na obiad :)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu zabrać się za curry. Twoje wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńPysznie! Uwielbiam do przesady Tajską kuchnie:)
OdpowiedzUsuńZapowiada bardzo, bardzo smakowicie;) Pycha!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!
OdpowiedzUsuńTaki przepisik. Świetna uczta dla podniebienia
OdpowiedzUsuńZnakomity! Moje pierwsze podejście do tajcurry i od razu udane. Dziś trzeci raz już na nim bazuję.
OdpowiedzUsuńRobiłem dokładnie z tego przepisu dwa razy. Za każdym razem pełen sukces!
OdpowiedzUsuńpomidory z puszki?
OdpowiedzUsuńZ puszki. W lecie można dać z krzaka ;-)
UsuńDziś kolejna, pewnie piąta lub szósta realizacja wg przepisu. Rozbieżność w ilości oleju (cebula chce więcej) i pasty curry (mam ostrą... 1 łyżka by żonie smakowało, sobie rekompensuję posypując gotowe danie chili).
OdpowiedzUsuńładne przepis , dziękuję za dzielenie
OdpowiedzUsuńPrzepis na ile porcji?2?
OdpowiedzUsuńRaczej 4 ;-)
UsuńDo Tajskiego curry pomidory i cebula ??!!
OdpowiedzUsuńlearn quran online
OdpowiedzUsuńTo moje jedyne curry od kilku lat. Pyszności!
OdpowiedzUsuńthank for this tool ...
OdpowiedzUsuńthank for this tool ...
OdpowiedzUsuń