poniedziałek, 17 października 2011

bazyliowe kulki w oliwie


Jestem seromaniakiem. Totalnym.
Cóż więc mogłam odpowiedzieć na pytanie "Chcesz domowy kozi ser?"
Tak więc weszłam w jego posiadanie.
Aksamitny, genialny, przepyszny, półtorakilogramowy kawał koziego twarogu.
 
























Zapraszam na pyszne kulki serowe w oliwie.
Do sporządzenia ich z powodzeniem możemy wykorzystać również tłusty, wiejski twaróg krowi, choć z serem kozim są naprawdę niepowtarzalne.

Bazyliowe kulki serowe w oliwie

300 g świeżego koziego twarogu
2 ząbki czosnku
2-3 łyżeczki bazylii w oliwie*
sól morska
świeżo zmielony pieprz
250 ml dobrej oliwy

Czosnek siekam, dokładnie miksuję z bazylią, następnie dodaję twaróg. Całość dokładnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, a następnie rękami lekko zwilżonymi w oliwie formują niewielkie kulki. Ser umieszczam w słoiku (2-3 słoiczki 250 - 300 ml) zalewam oliwą i odstawiam w chłodnym miejscu na ok. 3 dni.
Polecam!

* nadmiar bazylii siekam w blenderze, po czym dodaję niewielką ilość oliwy, przekładam do słoika i przechowuję do kilku miesięcy w lodówce.



2 komentarze:

  1. O mniam ! Ja też jestem seromaniakiem, właściwie dobre drogie sery to moja (zaraz po butach) najbardziej kosztowna namiętność ; ) Haha : ) Na pewno sobie zrobię teki kulki : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bosko. Pewnie genialne smakuje.

    OdpowiedzUsuń