Od czterech lat 1 listopada jest dla nas wyjątkowym świętem.
To dzień narodzin naszej Tośki!
W tym roku uczciliśmy go tęczowym tortem.
Przepis pochodzi z Moich Wypieków.
Tęczowy tort
Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
Krem z bitej śmietany i mascarpone:
Cały tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny. Ciasto jest wilgotne, dlatego nie warto już go nasączać.
BARWNIKI:
To dzień narodzin naszej Tośki!
W tym roku uczciliśmy go tęczowym tortem.
Przepis pochodzi z Moich Wypieków.
Tęczowy tort
Składniki na ciasto (6 blatów):
- 226 g masła
- 220 g cukru
- 5 białek
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 375 g mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 355 g mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól - przesiać.
Masło umieścić w misie miksera i
zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas
miksując. Wbijać białka, jedno po drugim i miksować. Dodać ekstrakt i
zmiksować.
Do zmiksowanej masy maślanej dodawać na zmianę mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników.
Ciasto zważyć, otrzymany wynik podzielić
na 6. Każdą część ciasta umieścić w osobnej miseczce. Dodać barwników:
fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Wymieszać
dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy.
Ciasto przełożyć do 6 foremek aluminiowych o średnicy 21 cm
(do 23 cm) i piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC, do tzw.
suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
Krem z bitej śmietany i mascarpone:
- 900 ml śmietany kremówki (36%)
- 250 g serka mascarpone
- kilka łyżek cukru pudru, do smaku
- ekstrakt waniliowy lub cytrynowy
Poszczególne blaty ciasta przekładać kremem:
Blat fioletowy położyć na paterze i posmarować kremem, następnie to samo uczynić z niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym, czerwonym, wierzch i boki tortu również posmarować kremem śmietankowym.Cały tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny. Ciasto jest wilgotne, dlatego nie warto już go nasączać.
BARWNIKI:
Używamy barwników w żelu, barwniki w płynie się nie nadają. Do każdej części ciasta dodałam około 1 - 1,5 ml barwnika (bardzo mało). Użyłam barwników firmy Wilton
(żele w kubeczku, nie w tubce do dekoracji). Pomyślcie o tym, by nie
kupować wszystkich 6 kolorów, ponieważ żele są ogromnie wydajne.
Wystarczy kupić podstawowe kolory: żółty, niebieski, czerwony. Kolor
drugorzędny czyli pomarańczowy można otrzymać mieszając odrobinę żółtego
i czerwonego, kolor fioletowy - mieszając czerwony i niebieski,
wreszcie zielony - mieszając niebieski i żółty. Kolor ciasta po dodaniu
barwnika zazwyczaj nie odzwierciedla koloru po upieczeniu. Kolory po
upieczeniu wychodzą bardziej żywe i ciemne.
Smacznego :)
Mistrzostwo świata!
OdpowiedzUsuńcudowny jest. bajeczne kolory
OdpowiedzUsuńcudny:)
OdpowiedzUsuńtez niedawno robiłam :) cudny jest :D
OdpowiedzUsuńPrzepiękny :) A ile frajdy dla dzieciaków! :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego!
OdpowiedzUsuńMoja Wiktoria tez z 1 listopada, tylko 10 lat temu ;-)
urocze :) dzieci wyglądają na bardzo zadowolone
OdpowiedzUsuńŚliczny! Ja jestem ciekawa jak smakuje. Nie lubię takich kolorowych tortów, ale nie pogardziłabym gdyby mnie ktoś poczęstował :))))
OdpowiedzUsuńTort jest przepiękny....artyzm:-)
OdpowiedzUsuńMiło mi powiadomić że wyróżniłam Twój blog:
http://doowa.blogspot.com/2011/11/wyroznienie.html
Torcik cudny, tylko barwniki-sztuczne?czy są jakieś naturalne dostępne?
OdpowiedzUsuńrobiłam na sztucznych. i przeżyliśmy :-)
UsuńKupiłam naturalny barwnik w płynie czerwony Natural Red i żółty Natural Yellow Dr.Oetkera w sklepie internetowym.Wypróbowałam kolory na biszkopcie czerwony kolor wychodzi pomarańczowy bałam się do tak małej ilości ciasta wlać dużo barwnika surowe ciasto było w kolorze koncentratu pomidorowego po upieczeniu było w kolorze marchewki.Smak ciasta mnie rozczarował jest jakiś dziwny nie wiem czy zdecyduję się robić ten tort choć miałam wielkie chęci dla tego zmówiłam barwniki.Pomyślę jeszcze..
Usuńjest super mmmmmmmmmmmm PYCHOTA MOCZO Z ELBLĄGA
OdpowiedzUsuńWarto dodać skąd jest przepis żywcem przekopiowany
OdpowiedzUsuń@anonimowy - warto najpierw czytać ze zrozumieniem, a dopiero potem komentować. i warto się przedstawić.
OdpowiedzUsuńJa ciasto podzieliłam na 4 części, miałam foremki o średnicy 23 więc obawiałam się, że ciasta nie starczy. I w sumie dobrze zrobiłam, ponieważ ciasta ledwo starczyło na te 4 foremki. Dodatkowo po upieczeniu grubość tego ciasta wyszła mniej więcej około max 8 mm. Wysokość torciku nadrobiłam kremem. Poza tym dzieciaki torem były zachwycone, zresztą ja też bo wygląda efektownie i jest smaczny. A tak wogóle pierwszy raz robiłam tego typu ciasto bez żółtek z samymi białkami - bałam się, że nie wyjdzie. Jednak zaufałam i się udało :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa mam male pytanko, dlaczego barwniki w plynie sie nie nadaja? mieszkam w malutkim miasteczku i barwniki w zelu i proszku sa tu po prostu niedostepne. Prosze o odpowiedz, jesli mozna to na email fadeaway90@googlemail.com pozdrawiam
OdpowiedzUsuńawww :3 prześliczne !! ale chyba dużo z tym roboty
OdpowiedzUsuńprzepis skopiowany ze strony moje wypieki
OdpowiedzUsuńco zostało jasno zaznaczone na początku posta. masz jakieś jeszcze uwagi, Anonimowy?
OdpowiedzUsuń