piątek, 12 kwietnia 2013

ceviche - marynowana świeża rybka



Pyszna w sałatkach, zdrowa, dietetyczna :-)
Surowa ryba marynowana w cytrusach, kolendrze i oliwie chilli.
Do tego - co się nawinie, byle by było kolorowo.

Ceviche

30 dag filetów dorsza atlantyckiego
1 cytryna
1 limonka
1 pomarańcz
1 różowy grapefruit
pęczek kolendry
sól, pieprz, oliwa chilli
1 cykoria
kilka garści szpinaku baby
rzodkiewki
awokado
cebula czerwona

Do ceviche tak naprawdę nadaje się każda morska ryba o zwartym miąższu - może to być również łosoś, dorsz bałtycki. Jest jeden warunek - ryba musi być baaardzo świeża!

Rybę kroimy na 3 cm kawałki.
Polewamy sokiem z cytyny, limonki, 1/2 pomarańczy i 1/2 grapefruita, dodajemy sól, pieprz, oliwę i posiekaną kolendrę - wstawiamy do lodówki i marynujemy, aż ryba będzie całkowicie biała (ok. 6 godzin - można zostawić na noc).
Następnie odsączamy rybę, dodajemy ją do posiekanej cykorii, szpinaku, dodajemy kawałki rzodkiewki, pomarańczy, awokado i grapefruita, piórka cebuli. Całość dekorujemy kolendrą i polewamy oliwą.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Fajne danie, bardzo ładne zdjęcia. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobry pomysł na wiosenną przekąskę, kolorowo i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładnie przedstawione danie :) przekaska na spotkanie ze znajomymi. Ostatnio robiac zakupy online kupilam filety z dorsza i zamrozilam, teraz mam inspiracje co z nimi zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie bardzo ładnie i apetycznie przygotowana zdrowa potrawa

    OdpowiedzUsuń